1920 – 2020: Avių kosulys

Dažnas galvoja, kad koronavirusas yra beprecedentis, tačiau pažiūrėjus istorines nuotraukas matyti, jog precedentas buvo prieš… 100 m.

Kaukės, socialinė distancija, parduotuvių ir teatrų uždarymas – išbandytos priemonės, kurių nauda niekados nebuvo patvirtinta jokiais moksliniais tyrimais. O ir kaip galėtų būti, jei, pasak oficialios versijos, nuo šio gripo per 1918 – 1920 m. mirė… 50 000 000.

Pastebėtina ir tai, kad šis gripas siautė tada, kai pasaulis dar nežinojo apie antibiotikus (penicilinas išrastas tik 1928 m.), o gyvenimo sąlygos ir mityba karo nuvargintose šalyse buvo apgailėtini.

Spauda lygiai kaip dabar rašė, kad kaukės apsaugo net 99 proc., žmonės be kaukių šaudyti gatvėse, tačiau… pasak oficialių šaltinių, ispaniškuoju gripu prasirgo apie 1 000 000 000 žmonių arba 50 proc. tuo metu gyvenusios populiacijos. Kaip gi jie, apsiginklavę kaukėmis, susirgo?

Kur ta išgirtoji medicinos pažanga, jei, praėjus 100 m., siūlomos tos pat priemonės, kurios naudotos iki antibiotikų išradimo?

Ispaniškasis gripas Lietuvoje vadintas „avių kosuliu”, koronavirusas šiuo metu neretai vadinamas avių liga.

Sekant istorines paraleles, po avių kosulio pasaulį kamavo kur kas baisesnės problemos nei temperatūra – Didžioji depresija, II pasaulinis karas, fašizmas.

De javu jausmą sukeliančios nuotraukos:

„Epidemija gripas (ispaniškas). Nėra vaistų, kurie nuo jo apsaugotų. Susilaikykite nuo viešų susibūrimų, teatrų ir kitų vietų, kur būriuojamasi”.

Ach, kaip girdėta, tiesa?

„Visi teatrai uždaryti iki tolesnių nurodymų. Mero įsakymas”.
„Nustačius 27 ispaniškojo gripo atvejus Tuskone, visos viešosios vietos uždarytos”.

Net ir skaičiavimas toks pats. Mieste susloguoja 27 galvos ir viskas uždaroma, lyg būtų prasidėjusi apokalipsė.

„Dėvėk kaukę ir išgelbėk savo gyvybę! Raudonasis kryžius padeda Sveikatos Tarybai. Trūksta gydytojų ir seselių. Tu privalai dėvėti kaukę ne tik dėl savęs, bet ir dėl savo vaikų, kaimynų, kad jie nesusirgtų gripu, negautų plaučių uždegimo ir nemirtų. Marlinė kaukė 99 proc. apsaugo nuo gripo. Gydytojai dėvi jas. Tie, kas jų nedėvi, suserga. Vyrai, moterys ar vaikai, kurie nedėvi kaukių, yra pavojingi tinginiai”.

Tuomet marlinė kaukė saugojo 99 proc., dabar medicininė kaukė saugo 99 proc. Tankumas, technologija skiriasi iš esmės, bet… efektyvumas išlieka toks pats! Medicinos pažanga vienu sakiniu.

„Karantinas. Kaip išvengti monotonijos. Paskambinkite telefonu 410 ir per Viktrolą pasiklausykite geriausių pasaulio atlikėjų savo namuose. Sumokėkite pradinį įnašą dabar ir mėnesinius mokesčius vėliau. Jei jau turite Viktrolą, su malonumu atsiųsime įrašus. Harteris ir Velšas Piano Co”.

Dabartinio karantino privalumas – galime naudotis įvairiausiomis ryšio priemonėmis, žiūrėti filmus ar žaisti kompiuterinius žaidimus. Po 100 m. karantinas yra patogesnis!

Aš juokiausi, kad kol kas bent gyvūnams neprivalomos kaukės. Nežinau, ar 1920 m. buvo privalomos, ar šeimininkai persistengė iš uolumo, bet visgi… Verta sužinoti, kas galbūt mūsų laukia.

Antraštė: „Atsisakęs dėvėti gripo kaukę, peršautas pareigūno”.

O čia turbūt netolima ateitis.

Už jūsų ir mūsų sveikatą! Už kaukes ir namų areštą! Kaip prieš 100 m., taip ir per amžius.

*Jei Jums patiko šis tekstas, paremkite jo autorę. 

2 atsakymai į “1920 – 2020: Avių kosulys”

  1. Dirbu prekybos centre. Klientai privalo devėti kaukes, bet juokingiausia kasininkės ir salės darbuotojai serga Covid-19. Nesuprantu tokių draudimų dėl ligos kuri iš esmės pavojinga tik pagyvenusiems bei įvairių ligų turintiems nutukėliams ar hipertenziją turintiems.

  2. Šiais laikais turbūt net pradinukai žino, kad antibiotikai neveikia virusų …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *