Bulvių ir cukinijų apkepas su kalakutienos įdaru

Žemiau nurodytas receptas yra visiškas „ekspromtas”. Gavau daug cukinijos ir reikėjo ją kažkur sunaudoti, taigi, nusprendžiau iškepti apkepą.

Skonis man ir kitiems valgytojams patiko. Gamybos trukmė (neįskaitant kepimo) 20 – 30 min. Įskaitant kepimą apie 1,5 val. Tiesa, tarkavimui naudojau daržovių tarkavimo mašiną, o plakimui – blenderį. Kas neturi tokių puikių agregatų, gali užtrukti gerokai ilgiau.

Mano ištikimas pagalbininkas.
Mano ištikimas pagalbininkas.

Apkepui pagaminti reikia:

7 – 8 vidutinio dydžio bulvių

300 gr. cukinijos

600 gr. kalakutienos faršo

20 – 30 gr. lašinukų

200 gr. fermentinio sūrio

3 kiaušinių

100 ml. pieno

poros saujų miltų

9 – 10 nedidelių česnako galvučių (arba mažiau didesnių)

Žiupsnio Santa Maria prieskonių bulvėms

Poros žiupsnių juodųjų pipirų

Poros žiupsnių druskos

Mažo žiupsnelio ožragės

Žiupsnio 7 Ievos namai azijietiško kario

Žiupsnio 7 Ievos namai čili kario

Žiupsnio 7 Ievos namai „Bebro uodega” prieskonių mišinio

Žiupsnio dašio

Žiupsnio maltos raudonosios paprikos

Keletos žiupsnių žalių ar džiovintų (šaldytų) krapų

Mažo žiupsnelio rozmarino

Žiupsnio 7 Ievos namai „Garam masala” prieskonių mišinio

Aliejaus

Gaminimo eiga:

Pirmiausia reikia pamarinuoti mėsą. Tam naudojama keletas smulkiai smulkintų česnako galvučių, žiupsnis druskos, juodųjų pipirų, ožragės, azijietiško ir čili kario, 7 Ievos namai „Bebro uodega” prieskonių mišinio, maltos raudonosios paprikos, krapų. Viską sumaišyti su mėsa ir palikti pastovėti. Geriausia ne trumpiau kaip 2 – 3 val., bet galima palikti ir per naktį ar ilgiau (šaldytuve).

Išmarinuotą mėsą dėti į aliejumi išteptą keptuvę ir apkepinti vartant ir gnaibant (turi gautis daug atskirų apkeptos mėsos gabaliukų). Geriausia kepti ant vidutiniškai kaitrios ugnies, kad tolygiai apskrustų ir nesudegtų. Priklausomai nuo viryklės, mėsa turėtų kepti 15 – 20 min.

Per tą laiką galima nuskusti bulves ir nusilupti cukiniją.

Į atskirą indą įmušti 3 kiaušinius, įpilti pieno, įberti žiupsnį druskos, Santa Maria prieskonių bulvėms, juodųjų pipirų, čili kario, dašio, maltos raudonosios paprikos, krapų, rozmarino ir prieskonių mišinio „Garam masala”, keletą (smulkintų) česnako galvučių. Viską išplakti blenderiu arba šakute. Aš asmeniškai česnakų nesmulkinu, nes juos puikiausiai sutrina blenderis, tačiau, jei plaksite šakute, tai reikia juos papjaustyti prieš dedant į plakinį.

Pasiruošus plakinį, tarkavimo mašina arba per stambesnę tarką reikia sutarkuoti bulves ir cukiniją (mažais pailgais griežinėliais). Gautą masę užpilti kiaušinio ir pieno plakiniu, įmesti porą saujų miltų, įtarkuoti fermentinio sūrio, viską išmaišyti.

Skardą ištepti aliejumi ir įpilti maždaug pusę gautos masės, sudėti iškeptą mėsą ir ant viršaus užpilti likusias daržoves.

Pašauti į 225 – 250 laipsnių orkaitę ir kepti apie 1 val. arba trumpiau (priklausomai nuo apkepo storio). Norint, kad viršus liktų traškus ir per daug nesuskrustų, galima šiek tiek pakepus apdėti smulkiai pjaustytais lašinukais, kurie vėliau kepdami tirpsta ir „drėkina” apkepo viršų. Išėmus iš orkaitės, suskrudusius lašinukus reikia nurinkti ir išmesti.

Galima valgyti be garnyro arba su daržovių salotomis.

Skanaus!

Nuotrauka galėjo būti reprezentatyvesnė, bet, kai sugalvojau fotografuoti, buvo beveik suvalgytas. Bet kokiu atveju tai apkepas, o ne Napoleonas - įmantrūs papuošimai nebūtini.
Nuotrauka galėjo būti reprezentatyvesnė, bet, kai sugalvojau fotografuoti, radau tik likučius. Bet kokiu atveju tai apkepas, o ne Napoleonas – įmantrūs papuošimai nebūtini.

 

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *